Pétanque is een specifieke vorm van Jeu de Boules die zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Hoewel de termen vaak door elkaar gebruikt worden, verwijst Pétanque specifiek naar de variant waarbij de spelers met de voeten samen moeten gooien vanuit een kleine cirkel en de ballen zo dicht mogelijk bij de but moeten krijgen.
Jeu de Boules en pétanque worden vaak als synoniem gezien, toch is dat niet helemaal juist. Pétanque is de Provençaalse variant op Jeu de Boules. Jeu de Boules is de term die alle spelen met metalen ballen omvat.
Pétanque kent drie spelvormen:
- Tripletten; drie tegen drie, iedere speler 2 boules.
- Doubletten; twee tegen twee, iedere speler 3 boules.
- Tête-à-tête; één tegen één, iedere speler 3 boules.
De 10 verkorte spelregels
Spelvorm tripletten (3 tegen 3)
In een triplette zijn afzonderlijke posten met afzonderlijke taken te onderscheiden: de eerste plaatser (pointeur). De tweede of middelste speler (milieu) en tenslotte de schutter (tireur). In een doublette komt de middelste post niet voor.
1. De toss bepaalt welk team begint.
2. Elk team krijgt 6 boules (2 boules per speler).
3. Het team dat de toss wint kiest de baan en bepaalt de plek van de werpcirkel (1 meter van de kant) en werpt het butje vanuit de werpcirkel tussen de 6 en de 10 meter op minstens 1 meter van een obstakel.
4. Het team (Team A) dat het but heeft gegooid, gooit ook de eerste boule. Het is de bedoeling om de boule zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen.
5. De eerst volgende boule word gegooid door de tegenpartij (Team B). Team B probeert haar eerste boules dichter bij het but te plaatsen. Het is toegestaan de boule van de tegenstander (Team A) of het but weg te stoten.
6. Zolang de positie van de boule van Team B ten op zichte van de boule van Team A niet verbetert, blijft Team B aan beurt. Als Team B een betere boule gooit, gaat de beurt over naar de andere partij (Team A).
7. Iedere boule die dichter bij het but ligt dan de boule van de tegenstander levert één punt op. Alleen de winnaar krijgt punten.
8. Als een team geen boules meer heeft, kan de tegenpartij proberen nog meer boules beter te plaatsen.
9. Als alle boules gespeeld zijn, krijgt het winnende team net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste boule van de tegenpartij.
10. Het team die de voorgaande werpronde heeft gewonnen, begint de volgende werpronde en gooit het but.
Als alle boules gespeeld zijn, de uitslag is overeengekomen en de dertien punten nog niet zijn bereikt, dan begint de nieuwe speelronde aan de overzijde van het speelveld.
Meer weten?
Klik op de knop voor de PDF van het officiële FIPJP-reglement voor de pétanquesport, aangevuld met uitspraken van de reglementencommissie.
(Versie 3-2021-05-30)