Schoolproject Senegal

Nieuwsbrief januari 2024

Nieuwsbrief juni 2023

Nieuwsbrief december 2022

Veel Groningers hebben al een bezoek gebracht of meegewerkt aan dit schoolproject. De school is een project van Stichting Droom en Realiteit. (Rêve et Realité) Als Leraar van het Jaar 2016 in het Speciaal Onderwijs is Anna Hinkema in 2017 gestart met het idee om een kleuterschool te bouwen in Kafountine. De kleuters kregen destijds les onder de mangoboom en de wens  was  een school met een wc-gebouw. Met verschillende acties heeft Anna geld ingezameld en is in januari 2018 gestart met het maken van de stenen voor het schoolgebouw.  
Nu in januari 2022 staat er een school en een wc gebouw met 5 wc’s en 1 douche. De school is gebouwd op het terrein van de katholieke kerk en er wordt op dit moment lesgegeven door 1 meester en 3 juffen.

De Anna Hinkema School is begonnen met 60 leerlingen en op dit moment zijn er 130 leerlingen.Toen de leerlingen nog onder de mango boom les kregen, waren er veel minder aanmeldingen. Met het prachtige gebouw wat er nu staat, is er zelfs een wachtlijst nodig, want het gebouw is al weer te klein….wie had dat verwacht…
Dankzij Pres le But en andere sponsoren hebben we stenen voor twee leslokalen laten maken in juli 2021 en in januari 2022 zijn we gestart met het fundament en de muren. Rob Timmer heeft de eerste steen gelegd van de aanbouw. Marcel Jong A Pin heeft in februari 2022 gezien dat de muren gemaakt zijn. In januari 2023 willen we starten met het dak. Op dit moment verzamel ik geld in voor het dak. Dit bestaat uit een ijzeren constructie en aluminium golfplaten.

Rob Timmer van petanque vereniging “Près le But” legt op deze video de eerste steen van de aanbouw van de Anna Hinkema School. De kinderen die op deze video staan, zijn de kinderen die nu les krijgen onder de mango boom. In de toekomst zullen de twee extra lokalen zorgen voor extra ruimte om alle kinderen binnen op te vangen. In het schoollokaal wat al gebouwd is,  zitten op dit moment 70 kinderen die nog niet zo lang naar school gaan.

De fundering van de Anna Hinkema School is bijna klaar.
De muren kunnen nu op de fundering worden gebouwd. De stenen voor de muren zijn al gemaakt en er worden nog nieuwe stenen bij gemaakt. De stenen worden gemaakt van zand en cement en dit wordt in mallen gegoten en in de zon gelegd om uit te harden
In februari 2022 is er gestart met de muren.  Voor de muren zie je de contouren van de veranda voor de klaslokalen.  Ook zie je dat de rechter buitenmuur van de Anna Hinkema School gebruikt wordt om de twee extra lokalen tegenaan te bouwen. Marcel Jong A Pin loopt voor het toiletgebouw wat we ook gebouwd hebben met verschillende sponsoren waaronder petanque vereniging “Près Le But”

In de ochtend om 8.30 uur wordt het schollokaal ingericht door de leerlingen. Ze halen de stoelen en tafels uit de Anna Hinkema School en brengen dit onder de mangoboom tussen de rieten matten. De stoelen zijn beschikbaar gesteld door de openbare basisschool “De Wilster”uit Middelstum en de “de Groenewei” uit Meerstad en het speciaal basisonderwijs “De Enk” in Zwolle en Kampen. Ook het speciaal onderwijs “SO Guyot in Haren heeft stoelen voor de Anna Hinkema School gedoneerd. Elke dag  moet dit buitenlokaal worden opgebouwd en weer worden opgeruimd. Het kan niet blijven staan in verband met diefstal. Door de bouw van de twee extra lokalen in de aanbouw blijft er dus meer tijd over om te besteden aan spelen en leren. In de aanbouw kunnen de lessen altijd doorgaan, ook als het regent.
Onderwijzer Norbert geeft muziek en beweging in de buitenlucht. Een aantal kleuters zitten al meerdere jaren op de Anna Hinkema School en gaan in september 2022 de overstap maken naar de basisschool. De leerlingen kunnen 6 jaar zijn maar ook 7 of 8 jaar. Dit heeft te maken met wanneer ze gestart zijn op de kleuterschool. Sommige ouders hebben geen geld om al hun kinderen naar school te laten gaan en de gezinnen zijn soms erg groot

Foto’s